h
Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Menswaardige thuiszorg en de wijkverpleegster terug

De SP is de partij die voor mensen staat. We willen voorkomen dat groepen mensen buiten de samenleving staan en daarom moeten er goede voorzieningen zijn voor mensen die door ziekte of andere beperkingen weinig kansen hebben om mee te doen. Ziek zijn of een handicap is geen keuze maar een tegenslag die een ieder van ons kan overkomen.
Het kabinet Rutte snijdt fors in de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. We zien in Goirle dat het college enthousiast gehoor geeft aan deze bezuinigingsdrift en zo de rekening door schuift naar kwetsbare mensen. Het college wil deze mensen net als vroeger weer afhankelijk maken van buren en familie. Mantelzorgers zullen zwaarder belast worden. En duizenden banen in de zorgsector staan op de tocht, die golf van nieuwe werklozen komen straks via de bijstand bij gemeenten terecht, dus ook in Goirle.
 
De SP heeft als enige politieke partij uit Goirle actie gevoerd tegen deze draconische bezuinigingen in de zorg. Zo haalden we handtekeningen op voor het behoud van de thuiszorg  en waren we als enige politieke partij uit Goirle vertegenwoordigd bij de grote landelijke demonstraties. Samen een vuist maken is zinvol gebleken want er wordt minder bezuinigd op de thuiszorg maar helaas nog altijd te veel. Veel verzorgingshuizen worden gesloten en vanaf 2015 wil het kabinet 40% bezuinigen op de thuiszorg, 25% op de dagbesteding van gehandicapten en dementerende ouderen en 15% op de jeugdzorg. De SP zal binnen en buiten onze gemeente blijven strijden voor goede en menswaardige zorg. De SP wil geen versobering op de zorg van mensen die hier op aangewezen zijn, zeker niet op de thuiszorg.
 
Het gemeentelijk zorgloket moet de spin in het web zijn van hulp- en zorgverlening, mantelzorg en laagdrempelige informatieverstrekking. Met het zorgloket moet er een betere integratie komen van alle sociaal-maatschappelijke activiteiten. Het loket onderhoudt contacten met de eerstelijnsgezondheidszorg zoals huisartsen, thuiszorg en het maatschappelijk werk. Dit i.v.m. de signaleringsfunctie en het belang van een gecoördineerde aanpak.
 
Door overleg met huisartsen en met hun inzichten op ontwikkelingen in de samenleving kunnen plannen gemaakt worden voor betere zorg en ondersteuning bijvoorbeeld voor mensen die zorg mijden of in eenzaamheid leven.
 
Maatwerk staat centraal bij de WMO. De thuiszorgmedewerker moet hierin verantwoordelijkheid krijgen en in contact staan met het zorgloket. De thuiszorgmedewerker kan immers het beste inschatten welke zorg en hulp mensen nodig hebben.
 
Een fatsoenlijk normloon voor de thuiszorgmedewerkers is een vereiste voor het contract met de zorgaanbieders.
 
Daarom wil de SP zorg op buurtniveau en de wijkverpleegster terug. Geen geldverspilling aan bureaucratie en dure managementlagen. Geld dat bestemd is voor zorg ook aan de zorg besteden en niet in de algemene middelen stoppen. Geen commerciële aanbesteding in de thuiszorg maar kiezen voor kwaliteit (mogelijk dankzij de wetten van Agnes Kant - SP).

U bent hier