h

Voorjaarsnota 2013

17 mei 2013

Voorjaarsnota 2013

Op dinsdag 14 mei werd de voorjaarsnota behandeld in de gemeenteraad. Onze fractievoorzitter Deborah Eikelenboom hield een kritisch pleidooi en vindt dat we meer in mensen moeten investeren en minder in stenen. Zij gaf het college aan waar financiële ruimte is om geld vrij te maken voor sociaal beleid. In het debat stuurde Arno de Laat de discussie naar het nieuwe subsidiebeleid en de gevolgen daarvan. Vasthouden aan een streng subsidiebeleid zal desastreus voor het verenigingsleven in onze gemeente zijn. Opnieuw was voelbaar dat diverse fracties wijkcentra zoals de Wildacker of de Deel willen sluiten, o.a. Pag en Lijst Riel Goirle gaven aan daar niet tegen te zijn. De SP heeft duidelijk gemaakt tegen sluiting van de Wildacker of de Deel te zijn. Onze raadsleden hebben een krachtig SP geluid laten horen. Hieronder leest u het pleidooi dat Deborah Eikelenboom hield.

Voorzitter , geachte aanwezigen,

Vanavond is het de halve finale voor Anouk in Zweden met 'Birds', maar ook in onze gemeente hebben we vanavond te maken met een halve finale. Gaat de voorjaarsnota 2013 door naar de volgende ronde in November, dat is de vraag die vanavond centraal staat.

De SP ziet dat er nog veel vraagtekens zijn. Zo komen er nieuwe taken naar de gemeente, grote transities waarvan de financiële gevolgen nog niet scherp in beeld zijn, daarnaast zien we nog diverse pm posten. Het is mooi dat er onder de streep een positief saldo staat, leuk voor het persbericht, maar wat staat er onder de streep als de lege posten worden ingevuld ? De SP had graag meer zekerheid in deze voorjaarsnota gezien.

Duidelijk is wel dat we moeilijke jaren voor de boeg hebben. De SP vindt daarom dat we prioriteiten moeten stellen.

Het gemeentehuis is nog maar net uit de steigers - kosten 1,7 miljoen - en nu wordt een bedrag van 170.000 euro voorgesteld voor verfraaiing van de raadszaal en vervanging van apparatuur. Alle aanwezigen hier kunnen toch samen met mij constateren dat we hier prima kunnen vergaderen, we zitten hier warm en droog en het ziet er niet vervallen uit. Wat is er mis met deze zaal? Het past een gemeente die Back to Basics als uitgangspunt voor haar beleid heeft, niet om voor zichzelf allerlei luxe snufjes op het verlanglijstje te zetten. Back to Basics moet ook gelden voor de gemeente zelf en de SP wil geen 170.000 euro in deze zaal investeren.

Een andere opvallende post is 100.000 euro voor een bestaand muurtje aan de Hoge Wal. De architect heeft over het hoofd gezien dat losse stenen een uitdaging zijn voor vandalen en nu zouden we in tijde van crisis 100.000 euro gaan investeren om stenen te beschermen. Ook hier zou Back to Basics ons veel kunnen besparen, weg met de stenen en terug naar een natuurlijke begroeiing.

Back to Basics wordt door het college vooral ingezet op het sociale domein. Zelfredzaamheid en burenhulp zijn mantra's om te bezuinigen op goede zorg voor oude en zieke mensen. Mensen willen zelfredzaam zijn en een hulpvraag komt nooit uit het niets. Gisteren lazen we in het Brabants Dagblad dat we in onze regio gemiddeld meer mantelzorgers hebben dan landelijk en dat mantelzorgers zich vaak zwaar belast voelen. Dit probleem is al jaren bekend maar het college wil desondanks mantelzorgers toch zwaarder gaan belasten. De SP zou liever in mensen willen investeren dan in stenen en nieuwe snufjes voor de raadszaal.

De SP juicht het toe dat mogelijk de wijkverpleegster terug komt en vindt dat er niet alleen een wijkverpleegster in Goirle moet komen, maar zeker ook in Riel. Riel is een eigen woonkern dat beseffen we goed, maar gezien de korte afstand kan het in dit verband als wijk van onze gemeente betrokken worden.

Wij maken ons zorgen om de toenemende werkloosheid en terecht stelt het college dat koopkrachtverlies de spiraal naar beneden inzet en naast persoonlijk leed ook gevolgen heeft voor onze lokale ondernemers. De SP heeft altijd gezegd; Bezuinigen nekt de economie, koopkracht spekt de economie.

We hebben in Goirle en Riel ruim 600 werklozen, vaak zijn daar gezinnen aan gekoppeld. En wij vrezen dat ook in onze gemeente de armoede toeneemt, maar in een welvarende gemeenschap als de onze gaat het dan vaak om stille armoede en is de kans nog groter dat mensen geïsoleerd raken. Wij vinden dat daar meer aandacht voor zou moeten zijn.

Werkervaringstrajecten kunnen een opstap naar de arbeidsmarkt zijn voor jonge mensen, maar iemand van 55 jaar die zijn baan verliest heeft al 30 jaar werkervaring. Hoe gaat het college deze mensen helpen?

Er zijn gemeenten die werk-ervaringstrajecten gebruiken om werklozen als goedkope arbeidskrachten in te zetten , mensen werken dan onder het minimumloon zonder uitzicht op een echte baan. Wij hopen dat het college dat niet als voorbeeld gaat nemen. We moeten mensen echte kansen bieden en soms is een aanvullende opleiding nodig.

Zoals gezegd. We hebben te maken met hoge werkloosheid. Hoe gaan we dan ook nog banen creëren voor mensen met een beperking die nu op een beschutte arbeidsplek werken? De SP hoopt dat de participatiewet mensen met beperkte kansen niet de bijstand injaagt. We willen overigens hier wel onze waardering uitspreken dat onze gemeente voor diverse diensten de Diamandwerkers in zet. Dat is heel mooi.

Wij zien aan het van Hoogendorpsplein een mooi winkelgebied verrijzen ,maar wij hopen dat dat niet tot nog meer leegstand op de Hovel zal leiden want dan wordt het echt lijden met een lange IJ. We lezen dat de BIZ een van de meest succesvolle initiatieven van de afgelopen jaren is. Graag hoor ik van de wethouder wat de Centrummanager concreet voor elkaar heeft gekregen en tot welke resultaten dat heeft geleid voor de Hovel? Wij zien de leegstand toenemen, maar we laten ons graag positief verrassen.

De SP wil geen tonnen investeren in een 2e parkeergarage op de hoek van de Kalverstraat. Dat draagt niets bij aan een bruisend centrum zoals het college suggereert en met de leegloop van de Hovel verwachten wij niet dat de parkeerdruk enorm zal toenemen. De SP heeft altijd gepleit voor meer groen in het centrum en wij zijn blij dat het B-team een mooi voorstel heeft gedaan en de handen uit de mouwen wil steken om van die lelijke hoek een mooie en levendige plek te maken.Actief burgerschap juichen wij van harte toe.

De SP wil ook geen tonnen investeren in het verplaatsen van het zorgloket. Een werkbezoek aan het zorgloket heeft ons geleerd dat het prima functioneert op de huidige locatie en dat er geen behoefte is om te verhuizen. Nu de bouwgrond niet direct nodig is en het zorgloket een belangrijke positie in het sociale domein heeft, vindt de SP dat het een eigen plek verdient.

Een 2 jaarlijks onderzoek naar de gevoelsbeleving van veiligheid binnen de gemeente is wat ons betreft niet nodig en bespaart 7000, euro. Back to Basics kan ook betekenen minder gebruik maken van dure onderzoekbureaus en meer de buurten ingaan om te horen en te zien wat er leeft bij de mensen.

Ook zetten wij vraagtekens bij de 25.000 euro voor weer een woononderzoek terwijl we in 2011 een woonvisie hebben vastgesteld. De situatie is niet veel veranderd .Ook hier geldt: luister naar signalen in de samenleving.

VZ, het zal duidelijk zijn, de SP ziet nog veel besparingsmogelijkheden die niet ten koste van welzijn gaan.

De SP investeert liever in groen en in mensen, precies zoals onze inwoners dat met de toekomstvisie hadden voorgesteld. Groen en Sociaal blijft voor de SP actueel.

De voorjaarsnota gaat met de hakken over de sloot door naar de volgende ronde maar moet nog wel wat valse noten wegwerken.

U bent hier