h

Wat hebben de groenomvormingsplannen van de gemeente Goirle te maken met het milieu en uw gezondheid?

17 juni 2007

Wat hebben de groenomvormingsplannen van de gemeente Goirle te maken met het milieu en uw gezondheid?

De inspraakavonden over de groenomvormingsplannen zijn voorbij. Wethouder van Boxtel heeft de verschillende wijken op bezoek gehad en middels een presentatie de plannen bekendgemaakt. Vele Goirlenaren zijn daarvan geschrokken, er verdwijnen veel bomen en struiken in onze gemeente. Een van de ambtenaren sprak zelfs van 900 bomen! En dan zijn er nog vele grijze gebieden!

Voor de SP is het duidelijk, er verdwijnt veel te veel groen in Goirle, het bestaande groen moet beter onderhouden en gehandhaafd worden!!

Wonen en natuur zijn niet te scheiden, in de bebouwde kom zie je diersoorten die je vroeger nauwelijks of nooit zag. Denk daarbij aan eksters, die zag je vroeger alleen in de bossen. Maar er is meer leven in Goirle; uilen, roofvogels, vleermuizen, egels, konijnen, spitsmuisjes, en ook hommels, solitaire bijen, teveel om op te noemen. Het openbare groen biedt veel diersoorten een leefomgeving, tot groot genoegen zie ik in mijn tuin de mussen weer terugkomen.
Maar groen doet meer!

Wist u dat bomen en struiken geweldige luchtfilters zijn die ons gezond houden?

De luchtkwaliteit in onze streek is een groot probleem, vooral ozon en fijn stof zijn een grote bedreiging. Luchtverontreiniging met verhoogde concentraties ozon ontstaan onder invloed van zonlicht uit stikstofoxiden en koolwaterstoffen. Dit vooral bij warm zomerweer.

Fijn stof ontstaat door het verkeer en de industrie. Het wordt in studies naar verontreiniging uitgedrukt als PM10 en omvat alle deeltjes met een bepaalde diameter

Er zijn de laatste jaren veel onderzoeken gedaan hoe men deze verontreinigingen aan moet pakken. En op veel plaatsen op de wereld zijn gemeenten met de resultaten aan de slag gegaan.

Het blijkt dat de aanplant van bomen en struiken een goede maatregel is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar dan moet er wel variatie zijn, dus niet één rijtje bomen met een grasveld er onder zoals de gemeente dat wil. Niet alle bomen zijn hetzelfde. Zo nemen veel soorten loofbomen het meeste stikstofdioxide en ozon op, terwijl naaldbomen fijn stof (PM10) vasthouden. Er is een onderscheid te maken tussen de soorten bomen; zo speelt de vorm van bijvoorbeeld de bladeren een rol, zijn ze breed of smal, gekruld of plat, glad of behaard? Veel soorten naaldbomen zijn groenblijvend, die werken dus in de winter gewoon door!
U ziet, één soort boom in de wijk voldoet niet; het gaat om een juiste mengeling.

En dan is er nog een probleem. Bij bomen met gladde stam en een hoge kruin waait de verontreiniging gewoon onder de boom door. Struiken eronder zorgen er dan voor dat van de bodem tot de boomtop blad aanwezig is, dus filters!

U ziet, een gevarieerd bomenaanbod met daaronder struiken is niet alleen een woonomgeving voor vele diersoorten, maar ook noodzakelijk om de lucht zuiver te houden. En een goede luchtkwaliteit is noodzakelijk voor uw gezondheid.
De SP zegt daarom: Veel bomen en struiken in onze gemeente, geen rechte grasvelden met boompjes er op. Samen met een beter onderhoud van het groen draagt het bij aan een mooier Goirle, en een beter leefmilieu. Zeker als er gekozen wordt voor een gevarieerder aanbod van bijvoorbeeld struiken.

In Europa wordt volop gediscussieerd over de veiligheidsnorm van fijn stof. Wetenschappers wijzen op het feit dat deeltjes kleiner nog dan de PM10 norm zeer gevaarlijk zijn. Deze deeltjes worden door de wind over grote afstanden verspreid. Naar bovenstaande is de laatste jaren veel studie gedaan, ik hoop dat de wethouder en de gemeenteraad naar deze onderzoeken kijken. Zoals gezegd zijn al veel gemeenten aan de gang met de resultaten, het mag niet zo zijn dat de gemeente Goirle achter de feiten aanhobbelt, een over een paar jaar de deze studies ontdekt. Want dan is het te laat: een gekapte boom krijg je niet snel terug!

De groenomvormingsplannen zijn een ordinaire bezuinigingsmaatregel waarvoor de prijs onbetaalbaar hoog is!
Wil Goirle een groene gemeente blijven, dan zullen de plannen van wethouder van Boxtel echt groen moeten worden; plannen waarbij het milieu voorop staat, veel groen (en bloemen) bevordert ook onze geestelijke gesteldheid. Mensen voelen zich gewoon beter in een groenrijke omgeving. Ze zijn mider ziek, opgewekter en hebben een positievere kijk op het leven. Heb ik altijd al geweten, groen heeft zelfs een economische meerwaarde.

Met vriendelijke groet;
SP Goirle
Geert van Ostaden

U bent hier