h

Bus(halte) weg door EU

25 mei 2024

Bus(halte) weg door EU

Foto: SP

Het komend kabinet is van plan de busverbindingen te versterken in landelijk gebied. Hoe ze dat willen doen, blijft helaas uit. Wij als SP hebben lokaal en in de provincie alles uit de kast gehaald om bushaltes in Goirle en in Hilvarenbeek te behouden. Het punt waar onze inspaninningen stranden is dat de provincie geen zeggenschap heeft over de busbedrijven of een hoop geld moet bijleggen voor behoud.

Het probleem is dat overheden geen zeggenschap meer hebben over het busvervoer doordat het zelfstandige bedrijven zijn. Omdat Nederland onder druk van de EU een deel van het openbaar vervoer heeft geprivatiseerd. Daardoor hebben niet de gewone mensen, maar de aandeelhouders van buitenlandse bedrijven als Arriva zeggenschap over deze diensten. Deze privatiseringen hebben geleid tot hogere kosten en een verslechtering van de kwaliteit van het openbaar vervoer. Vooral in dorpen zijn verbindingen en haltes verdwenen, omdat ze vanuit een kil zakelijk oogpunt niet rendabel zouden zijn.

De SP, wil samen met zijn zusterpartijen in de Linkse fractie in het Europees parlement, dat lokale overheden de bevoegdheid krijgen om hun eigen vervoersbedrijven op te richten, zodat bereikbaarheid voor winst gaat. Als SP willen we eigenlijk Europees breed dat privatiseren van basisvoorzieningen als energie en openbaar vervoer niet meer kan. Als dat niet mogelijk is, willen we een op-out op het vrije marktbeleid, zodat het kabinet zelf de privatisering terugdraait en busverbindingen versterkt worden.

Als u wilt dat de bushalte weer terugkomt dankzij de EU, kom op stem 6 juni SP!

Reactie toevoegen

U bent hier