h

Red biodiversiteit in Brabant

25 juni 2008

Red biodiversiteit in Brabant

Countdown 2010

Onlangs heeft de gemeente Goirle, net als veel andere Brabantse gemeenten, Countdown 2010 ondertekend. Daarmee verklaart de gemeente het verlies aan biodiversiteit voor 2010 te willen stoppen. Biodiversiteit is de verscheidenheid aan planten en dieren en is van groot belang voor een natuurlijk evenwicht van flora en fauna.

In ons land heeft de natuur ruim baan moeten maken voor de mens. Ook Brabant verstedelijkt in rap tempo. Daarnaast zien we dat onder invloed van milieuvervuiling de kwaliteit van natuur afneemt. Een duidelijk voorbeeld is pijpjesgras dat o.a. door zure regen de kans krijgt te woekeren en zo de heide in Brabant verdringt. Met het verdwijnen van bepaalde planten, verdwijnen ook bepaalde insecten en dieren die weer een voedselbron voor andere dieren vormen. Countdown 2010 wil deze neergaande spiraal doorbreken.

Tal van planten, insecten en dieren dreigen te verdwijnen als we het verlies aan biodiversiteit niet stop zetten.
De vlinderstichting maakt zich zorgen en ook met de vleermuizen gaat het momenteel heel slecht. Diverse organisaties zetten zich in voor behoud en verbetering van de natuur. Maar natuur begint niet alleen bij het bordje "Brabants Landschap" of natuurmonumenten.
Plantsoenen, particuliere tuinen en balkonnetjes vormen een belangrijk verlengstuk van de natuur. Houd uw tuin daarom groen en maak er geen grintbak of parkeerplaats van. Plaats diverse soorten struiken en bloeiende vaste planten.Vogels houden van besjes en vlinders lokt u o.a met de vlinderstruik, sleutelbloem, lavendel, sedum of bergamot. Laat eens wat bladeren liggen, zorg voor drinkwater en hang nestkastjes op, ze zijn er voor verschillende soorten vogels. Ook voor vlinders bestaan speciale kastjes. Of wat dacht u van een vleermuizenkast voor wat mystiek in de tuin? Maak uw tuin niet dood met steen, maar haal de natuur naar je toe.

Helaas zien we dat de gemeente Goirle bezuinigt op groenvoorziening. Bomen worden gekapt en struiken vervangen door gras. Minder en eenzijdig groen staat haaks op wat Countdown 2010 wil.
Countdown 2010 is een initiatief van vertegenwoordigers uit diverse gemeenten, waterschappen en de provincie Noord-Brabant. Countdown 2010 wil een bewustwordingsproces opgang zetten dat uiteindelijk ook in daden wordt omgezet. Samen met zoveel mogelijk gemeenten, bedrijven en burgers wil Countdown 2010 werken aan een beter milieu en meer gevarieerd groen om de biodiversiteit in Brabant te herstellen. Ook u kan de verklaring ondertekenen en zo maakt u een afspraak met uzelf om minimaal een 3-tal punten in acht te nemen om een bijdrage te leveren aan biodiversiteit.
Kijk eens op www.redbiodiversiteitinbrabant.nl en laat u inspireren.
Vele mensen hebben al getekend. Doe ook mee en teken de verklaring!!

U bent hier