h

De Plastic Hero komt eraan !

29 november 2009

De Plastic Hero komt eraan !

De Plastic Hero komt er aan, u kunt het milieu redden en uw portemonnee spekken. (Oftewel, het zoveelste milieu- lulverhaal)

Uw afval is geld waard, veel geld. Nou ja, niet de inhoud van uw container alleen, maar wel van heel veel containers.
Afval wordt verbrandt of naar andere landen doorverkocht.
Vervuild afval wordt gereinigd of gedumpt in ontwikkelingslanden. Deze laatste mogen ook machines, oude computers en zelfs hele schepen slopen omdat milieu- en gezondheidsregels daar niet tellen.
Voor het legen van uw container betaalt u de gemeente een belasting, de afvalstoffenheffing.

Vorige week hebben alle Goirlese huishoudens 12 afvalzakken gekregen van wethouder van Boxtel (milieu) met het verzoek om voortaan plastic apart te houden en één keer per week in te leveren.
De gemeente noemt dit een nieuwe stap naar een schoner milieu. Uw ingeleverd plastic wordt namelijk gerecycled.

Van afval naar grondstof!
Er wordt minder afval naar de verbrandingsoven afgevoerd. Volgens de folder KAN dat tot gevolg hebben dat de afvalstoffenheffing omlaag gaat. Ook de brief van de wethouder spreekt van: “En het KAN het u nog geld opleveren ook…….”
Dus let op, het KAN, maar dat is nog niet zeker. De wethouder houdt een (flinke) slag om de arm.

Maar zo zeggen de voorstanders, recyclen van afval is toch een prima manier?
Van wieg naar wieg, je maakt iets en na gebruik komt de recycling. Helaas is dat met de inhoud van uw plastic zak maar eenmaal het geval.
De vloerbedekking, fleecekleding etc, die in de folder genoemd wordt verdwijnt na gebruik gewoon in de verbrandingsoven.
Voor het milieu is dit een schijnoplossing. Beter is te kijken naar waar het afval vandaan komt. Bijna 100% van de inhoud van uw container is verpakkingsmateriaal.
En dit verpakkingsmateriaal is een industrie op zich, waar ook weer veel geld in omgaat. En die industrie wil dat graag zo houden.
Als u een paar koekjes koopt zitten die in een plastic bakje, met soms wel twee lagen plastic er omheen. Dat ook voor batterijen, schroefjes, punaises etc.
Voor twee kleine slokjes frisdrank is een plastic verpakking gemaakt.
En al dat plastic is gemaakt van aardolie.
Waarom niet bij de bron de hoeveelheid afval terugdringen? Waarom moeten producten meerdere malen verpakt worden? En waarom geen biologisch afbreekbaar plastic gebruiken?
Deze technologie bestaat al jaren. Plastic afval wordt dan gewoon compost. Het is eertijds (±2004) door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tegengehouden. Maar het kan wel, minder plastic dat ook nog eens biologisch afbreekbaar is!

Dan hebben we die Plastic Hero niet nodig voor een schoner milieu!!

U bent hier