h

Geen achttien en toch al een mening

25 januari 2010

Geen achttien en toch al een mening

Ik ben lid van een politieke partij. Op zich is dat al vrij opmerkelijk, aangezien maar zo'n twee procent van de bevolking dat kan zeggen. Tel daarbij op dat ik pas zeventien jaar ben, en ik snap wel waarom mensen zich soms afvragen waarom ik SP'er ben geworden. Toch heb ik zeker zo mijn redenen.

In de eerste plaats is de politiek allesbehalve de ver-van-mijn-bed-show waarvoor mensen haar soms houden, en hebben politieke besluiten wel degelijk hun impact. Dat geldt zeker ook voor jongeren.
De identificatieplicht is een voorbeeld van een maatregel die ook voor kinderen veel ongemak oplevert, zonder dat daar een duidelijke veiligheidswinst tegenover staat. En zo zijn er meer, en belangrijkere, voorbeelden te noemen. Is het u bijvoorbeeld opgevallen hoeveel bomen er in onze gemeente gekapt worden de laatste tijd?

Alleen klagen lost echter niets op. De politiek is van iedereen, en democratie is niet alleen een recht, maar ook een plicht. Zij staat of valt bij de betrokkenheid van de burgers. Daaraan gekoppeld is mijn overtuiging dat 'we', als we ons verenigen, echt iets kunnen betekenen en veranderen. Werkelijk iets kunnen doen met mijn ongenoegen, in plaats van dat alleen maar uit te schreeuwen, was een belangrijke drijfveer om lid te worden van de SP.
Toch hoor ik u denken hoe ik iets verwacht te kunnen bereiken, als ik nog niet eens mag stemmen.

Een lidmaatschap omvat echter meer dan alleen het uitspreken van steun en het stemmen bij verkiezingen. Er zijn talloze andere manieren om een steentje bij te dragen. Het feit dat u dit stukje leest, is een gevolg van mijn eigen voorstel om de afdelingssite levendiger en actueler te maken. Het is daarom waarschijnlijk dat u vaker van mij zult horen. Ook flyeren, demonstreren, enzovoort, zijn belangrijke middelen om een bijdrage te leveren. Daarmee kom ik op een ander punt: de SP voelt voor mij aan als een warm nest. Ik werd lid omdat ik mij thuis voelde in het gedachtegoed en de activiteiten van de partij, en dit gevoel is sindsdien alleen maar sterker geworden. Zo kreeg ik luttele dagen nadat mijn lidmaatschap was goedgekeurd al een bezoekje van Geert van Ostaden – de afdelingsvoorzitter – en merkte ik op de eerste jaarvergadering die ik meemaakte meteen dat ik welkom was en dat mijn mening serieus genomen werd.

Zowel op de korte termijn – de gemeenteraadsverkiezingen van drie maart aanstaande – als op de lange termijn is er dus meer dan genoeg werk aan de winkel, en alle hulp is hard nodig. Helpt u ook een handje mee? U bent van harte welkom.

Daan Zeijen, januari 2010
daanzeijen@gmail.com

  1. Een lidmaatschap omvat echter meer dan alleen het uitspreken van steun en het stemmen bij verkiezingen. Er zijn talloze andere manieren om een steentje bij te dragen. Het feit dat u dit stukje leest, is een gevolg van mijn eigen voorstel om de afdelingssite levendiger en actueler te maken. Het is daarom waarschijnlijk dat u vaker van mij zult horen. Ook flyeren, demonstreren, enzovoort, zijn belangrijke middelen om een bijdrage te leveren. Daarmee kom ik op een ander punt: de SP voelt voor mij aan als een warm nest.
  2. Een lidmaatschap omvat echter meer dan alleen het uitspreken van steun en het stemmen bij verkiezingen. Er zijn talloze andere manieren om een steentje bij te dragen. Het feit dat u dit stukje leest, is een gevolg van mijn eigen voorstel om de afdelingssite levendiger en actueler te maken. Het is daarom waarschijnlijk dat u vaker van mij zult horen. Ook flyeren, demonstreren, enzovoort, zijn belangrijke middelen om een bijdrage te leveren. Daarmee kom ik op een ander punt: de SP voelt voor mij aan als een warm nest.
  3. Een lidmaatschap omvat echter meer dan alleen het uitspreken van steun en het stemmen bij verkiezingen. Er zijn talloze andere manieren om een steentje bij te dragen. Het feit dat u dit stukje leest, is een gevolg van mijn eigen voorstel om de afdelingssite levendiger en actueler te maken. Het is daarom waarschijnlijk dat u vaker van mij zult horen. Ook flyeren, demonstreren, enzovoort, zijn belangrijke middelen om een bijdrage te leveren. Daarmee kom ik op een ander punt: de SP voelt voor mij aan als een warm nest.

U bent hier