h

Hart voor de Hovel

6 december 2010

Hart voor de Hovel

Op zaterdag 4 december stonden we op de Hovel om te horen wat mensen van ons nieuwe winkelcentrum vinden dat 3 jaar geleden werd geopend, en waar we steeds meer leegstand zien. Is het de schuld van de economische recessie of is de voorspelling van de SP uitgekomen, dat Goirle een veel te grote jas heeft aangetrokken. Is de regiofunctie mislukt? Maar de belangrijkste vraag was hoe we de Hovel aantrekkelijker kunnen maken. In het volgende verslag zijn veel gehoorde en opmerkelijke reacties verwerkt, dat betekent niet dat de SP die mening altijd deelt.

Opvallend veel mensen zijn positief en ervaren de Hovel als een prettig boodschappencentrum. Ze vinden het prettig dat je er alles kan vinden voor je dagelijkse boodschappen en ze vinden het prettig dat je er gratis kan parkeren. Dat laatste zou de Hovel veel meer moeten benadrukken. "Waar in Nederland vind je een parkeergarage waar je gratis kan parkeren?"
Sommige mensen vinden dat de parkeergarage ook een droge parkeerplek moet bieden voor fietsen, maar de meeste mensen vinden het voldoende als ze hun fiets vrij mogen parkeren op de Hovel.
De leegstand wordt door iedereen als zeer negatief ervaren en de hoge huren worden vaak als oorzaak genoemd.

Diverse mensen zien liever tijdelijk magazijnverkoop dan een leeg pand, maar anderen waarschuwen juist dat dat het imago van de Hovel zal schaden. Die tegenstrijdigheid komt ook terug als gevraagd wordt welke winkels men graag op de Hovel wil zien. Een deel van de mensen heeft duidelijk voorkeur voor goedkope winkels omdat ze weinig koopkracht hebben. Sengers en Action worden genoemd. Maar andere mensen daarentegen pleiten voor exclusieve winkels. Zij geven aan dat ze gemakkelijk geld uit kunnen geven, maar ze begrijpen heel goed dat er ook behoefte is aan goedkope winkels. Een combinatie van goedkope en duurdere winkels kan meestal hun goedkeuring wel krijgen en diversiteit wordt zelfs als voordeel genoemd om zodoende toegankelijk te zijn voor een breed publiek. Een winkel met "leuke prulletjes" wordt gemist. Er is duidelijk behoefte aan een Kadoshop. Ook delicatessenwinkels staan op het lijstje van gewenst. Een enkele keer wordt een biologische winkel genoemd of een "snuffelwinkeltje met tweedehands kleding". Als tijdelijke invulling van lege panden zou de Kringloop dienst kunnen doen. Het opdelen van grote winkelpanden in meer kleinere winkels geniet bij de meeste mensen de voorkeur, men wil graag keus hebben. Over het algemeen zijn mensen tevreden met het huidige winkel aanbod.

Meerdere malen wordt gezegd dat een dorpswinkelcentrum niet op meer klandizie kan rekenen en dat Goirle zichzelf heeft overschat, "op de oude Hovel was het niet drukker". Met enige weemoed wordt regelmatig over de oude Hovel gesproken. Mensen zijn blij met meer winkel aanbod, maar de grote bomen worden erg gemist als sfeermakers. Een enkel keer wordt ook de fontein genoemd. Die mensen vinden dat heel Goirle veel te modern is geworden en ze spreken vol afgrijzen over blokkendozen die Goirle lelijk en kil hebben gemaakt. Er is geen waardering voor de rode boompotten, die zijn geen alternatief voor de mooie bomen van destijds. Mensen zien ze graag (deels) vervangen worden door bomen in de grond of lage bakken met groen. Er is veel waardering voor de terrassen, vooral bij de entree van de Hovel. De terrassen elders op de Hovel zijn te klein en "de gemeente moet niet zo kinderachtig met de meetlat doen, vooral in de zomer". Het terras van ZIJ&IK zou gemakkelijk veel ruimer opgezet kunnen worden, dat zou "die dooie hoek daar ten goede komen". Het huidige horeca aanbod is voldoende voor een dorp als Goirle.

Er moet meer aandacht komen voor de winkels aan de buitenkant van de Hovel "die worden gewoon vergeten en je kan er amper goed lopen". Het "struikelgootje" in het midden van de Hovel is een echt irritatiepunt, vooral in combinatie met het bruggetje tussen Hovel en AH. "Een ramp, waarom niet een gewoon een opritje zoals het vroeger was, toen hoorde je niemand klagen, nu breken de mensen hun nek". Ook de entree van de Hovel met de vele obstakels wordt zelfs "onvriendelijk" genoemd. "De mensen uit het verpleeghuis zijn ze vergeten" "Bruggen zonder water zoiets idioots zie je alleen in Goirle".

Op de vraag of de Hovel gezellig is, is 1 mevrouw wel erg duidelijk terwijl ze vanaf de Emte wijst richting Kruidvat. "Moet je kijken, zie jij het verschil tussen zondagmiddag en zaterdagmiddag, helemaal leeg, niets te zien, waarom staan daar niet een paar rekken buiten, ze moeten veel meer dingen buiten zetten". Inderdaad meer uitstalling bij winkels wordt vaak aangegeven om de Hovel gezelliger te maken, ook meer livemuziek of "dingen organiseren" worden veel genoemd om de sfeer te bevorderen. "De Hovel is te netjes, een beetje rommeliger mag best, dat is toch geen verpaupering, die lege winkels dat noem ik verpaupering". "Er is te weinig zonlicht op de Hovel en dan ook nog zwarte stenen, erg somber". "De Hovel overdekken net als in Oosterhout, lekker droog en nog gezellig ook ". "Meer duidelijkheid bij het uitrijden uit de parkeergarage, je komt Goirle niet uit".
"Ze moeten echt niet denken dat ze kunnen concurreren met de stad, het is gewoon een dorp". Veel mensen verwachten dat een gezellig Kloosterplein de Hovel zal versterken. Meer uitstalling, meer muziek en meer groen worden het meest genoemd om de Hovel meer sfeer te geven.

U bent hier