h

Buurttuin SP op De Hovel valt in goede aarde

13 juni 2011

Buurttuin SP op De Hovel valt in goede aarde

Buurttuin HovelVeel verbaasde en nieuwsgierige blikken op De Hovel zaterdag, waar de SP Goirle een tijdelijke buurttuin had ingericht. De actie was bedoeld om aandacht te geven aan het bewonersinitiatief van een buurttuin in de Hoogstraat en om bij inwoners van Goirle te peilen of zij de groenvoorziening in de gemeente meer kleur willen geven.

Het was een mooi gezicht: zo'n zeventig tuinplanten in alle soorten en maten midden op het overwegend stenen plein op De Hovel, pal achter de Albert Heijn. Planten die afkomstig waren uit de tuinen van vele SP-leden in Goirle, en die later op de dag zouden verhuizen naar de buurttuin in de Hoogstraat. Voorbijgangers bleven staan, glimlachten, lazen de toelichting, gingen even op het trapje zitten en reacties als 'komen jullie die straks naar mijn straat brengen?' en 'wat een goed idee!' werden veel gehoord.

Tijdens de actie heeft de SP bij een flink aantal voorbijgangers een enquete afgenomen. Het groen in de straat werd hierin door bewoners beoordeeld met een gemiddeld rapportcijfer van een 5,9. Een duidelijke onvoldoende voor een gemeente die zich wil laten herkennen als een groene gemeente! Met name het onderhoud van het gemeentelijk groen en de eenzijdige beplanting werden als kritiekpunten aangevoerd. De kaalslag mede veroorzaakt door de groenomvorming de laatste jaren zien velen met lede ogen aan: “Het is wel groen, maar het heeft zo weinig kleur. Je ziet zo weinig mooie struikjes en bloemen, het is allemaal hetzelfde.”

Op de vraag of men zelf een actieve rol zou willen spelen gaven veel bewoners aan dat zij best een handje willen helpen om het groen in hun straat netjes te houden. Gemiddeld werd het draagvlak in de straat hiervoor op 40% geschat. Het is natuurlijk primair een taak van de gemeente, maar als bewoners kun je het groen ook proberen netjes te houden. Een voorbijganger verwoordde het zo: “Je hebt niet veel mensen nodig als je maar een paar actieve hebt. Ik zou het best willen doen in mijn straat, op mijn balkonnetje ben ik zo klaar, dus laat mij maar een ochtendje in de week wat schoffelen en met de plantjes bezig zijn.”

De SP Goirle werkt aan een voorstel om bewonersinitiatieven rondom groen in de straat te stimuleren, als noodzakelijk vervolg op het eerdere groenomvormingsplan. Bezuinigingen zijn nodig, maar niet ten koste van de kwaliteit van onze leefomgeving. Het blijkt dat veel bewoners hier zelf een actieve bijdrage aan willen leveren, mits de gemeente hier goede voorwaarden voor creëert. De vele positieve reacties op het buurttuinidee en het beeld dat er in veel straten draagvlak lijkt te zijn voor samenwerking, sterkt ons idee dat dit plan kans van slagen heeft. Met de donatie van zeventig tuinplanten hebben de SP-leden in Goirle actief bijgedragen aan de actie, waarvoor dank!

U bent hier