h

SP stopt samen met Lijst Riel Goirle (LRG) bezuiniging op Goirlese EHBO’s

17 juli 2011

SP stopt samen met Lijst Riel Goirle (LRG) bezuiniging op Goirlese EHBO’s

De bezuiniging op de EHBO’s van Goirle en Riel is doormiddel van een gezamenlijk voorstel van Lijst Riel Goirle (LRG) en de SP ingetrokken, op de raadsvergadering van 6 juli jl.

Deze bezuiniging was een gevolg van het nieuwe subsidiebeleid Back to Basics in Goirle en Riel en de verdeling van de subsidies voor 2012 en verder. De bezuiniging op de EHBO's was volgens de SP een van de negatieve bijwerkingen die wij bij het vaststellen van de visie van het nieuwe subsidiebeleid niet verwacht hadden. De EHBO is op elk evenement aanwezig voor de preventie van de gezondheid van de mensen en is dus van maatschappelijk nut. En moet dus volgens het voorstel vrij van bezuinigingen zijn.

Een andere bijwerking is dat verenigingen die niet aan een score van 50 procent komen, doormiddel van wegingscriteria, geen subsidie meer krijgen. Terwijl verenigingen die boven de 60 procent komen net zoveel subsidie krijgen als voorheen en bij een score tussen 50 en 60 procent wordt er 25 procent bezuinigd op het huidige bedrag. SP raadslid Arno de Laat vindt dit een ongelijke verdeling. Je kunt volgens hem de verenigingen beter subsidie geven naar de score die het scoort. Volgend jaar krijgen enkele verenigingen die veel jeugdleden hebben als de volleybal vereniging geen subsidie meer doordat ze niet aan andere criteria voldoen. Terwijl in de visie gezegd werd dat de jeugd tot 18 jaar bij een sport of cultuur vereniging wordt vrijgesteld van de bezuiniging. Dus dit was voor de SP een onverwachte bijwerking.

Een andere bijwerking is dat de rolstoeltennisvereniging PelikanWheels geen subsidie meer krijgt. Echter krijgt Sportgroep Gehandicapte Goirle nog steeds subsidie met een score van 44 procent tegen de PelikanWheels met 40 procent, beide onder de 60 procent. Wethouder Sperber (CDA) zegt dat Sportgroep Gehandicapte Goirle uit een zodanige kwetsbare groep bestaat, als je kijkt naar hun zelfstandigheid en financiële positie, dat ze buiten schot moeten blijven. Volgens de wethouder zijn ze bij de PelikanWheels minder kwetsbaar. Dat ze op hoog niveau rolstoeltennis spelen en zeer zelfstandig zijn, weet de SP heel goed, maar komt dit niet juist door deze vereniging. Daarbij is de keuzemogelijkheid voor gehandicapten om te sporten in onze gemeente zeer beperkt. Daarom diende de SP een motie in om ook voor de PelikanWheels een uitzondering te maken, dit werd echter verworpen in de raad.

Een andere motie voor de invoering van een knip of stempelkaart voor basisschoolkinderen om jeugdsport aan te moedigen. Door deze kaart zou aan het begin van het schoolseizoen gedurende een vastgestelde periode recht geven op een gratis proefles bij elke sportvereniging in Goirle en Riel. Het uiteindelijke doel is dat meer kinderen lid worden van een sportvereniging. Deze werd ook verworpen met het argument dat het geen gemeente taak was en dat het min of meer al bestond.

Bij dit nieuwe medicijn (Back to Basics) voor een gezonder subsidiebeleid zat geen bijsluiter (verdeling subsidies) om te weten wat de bijwerkingen zouden zijn. De bijwerking dat een bezuiniging op de EHBO veroorzaakte is gelukkig verdwenen, de overige helaas niet.

U bent hier