h

Wat vindt u van het kabinet?

12 september 2011

Wat vindt u van het kabinet?

Mark Rutte, hadden we ooit gedacht dat hij minister president zou worden toen hij een paar jaar geleden als grote verliezer naast Rita Verdonk stond? Maar tijden veranderen, Nederland vond hem opeens de frisse man, de optimist die wel van een feestje houdt. En dat optimisme konden we best gebruiken in sombere tijden, dachten veel mensen bij de laatste verkiezingen. Maar hoe optimistisch bent u over de plannen van dit kabinet?

Rutte balletje balletje

Dagelijks horen we over bezuinigen, extra bezuinigen, banenverlies en koopkrachtverlies, de zwaksten worden niet ontzien maar onze rijkste inwoners wel. Steeds meer mensen maken zich zorgen over hun persoonlijke situatie en zijn onzeker over hun toekomst.
Onze sociale zekerheden worden stap voor stap vernietigd, bent u daar blij mee?
Wij presenteren u een aantal voorstellen van de VVD, CDA en PVV, en we zijn benieuwd wat u daar van vindt. Maak de balans op voor uzelf, vink aan met welke maatregelen u het oneens bent of die u persoonlijk treffen. En vergeet niet, lid worden van de SP is maar een kleine stap, samen met u willen we ons inzetten voor een sociaal Nederland.

1. Opheffen van bijna alle persoonsgebonden budgetten voor mensen met een handicap. Van de huidige 300.000 pgb's mogen er van het kabinet maar 30.000 over blijven.

2. Schrappen van éénderde van alle banen in de sociale werkvoorziening. In drie jaar tijd verdwijnen daar 30.000 banen. Alle nieuwe mensen in de sociale werkvoorziening moeten werken zonder recht op het minimumloon.

3. Korten op de bijstand. In tien jaar tijd gaat er 2000 euro per jaar van de uitkering af. Ook verdwijnt het recht op uitkering van inwonende kinderen of ouder en als er in het huishouden al een inkomen is.

4. Bezuinigen op Defensie. Daar verdwijnen 12.000 banen terwijl de aanschaf van nieuwe JSF-straaljagers gewoon door gaat.

5. Verlagen van de zorgtoeslag. Dit jaar is er al op gekort en dat gaat de komende jaren door.

6. Snijden in de vergoeding voor kinderopvang. Daar gaat de komende jaren 900 miljoen van af. Iedereen krijgt minder: ook de laagste inkomens.

7. Zwaar korten op de cultuursector. Een kwart van alle Rijksuitgaven aan cultuur wordt geschrapt.

8. Volledige instandhouding van de hypotheekrente-aftrek, ook voor de hoogste inkomens en de duurste villa's. Volgens alle deskundigen is de onbeperkte aftrek van de hypotheekrente funest voor de Nederlandse economie. Kosten per jaar: 12 miljard, waarvan het overgrote deel naar de rijke bewoners van dure villa's gaat.

9. Verlagen van de vennootschapsbelasting. Grote bedrijven hoeven minder belasting over hun winst te betalen. Ondanks de crisis krijgen zij een extraatje van het kabinet.

10. Bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg. Veel meer eigen bijdragen en veel minder vergoedingen. Professionele hulp bij psychische problemen wordt onbetaalbaar als je van een laag inkomen moet rondkomen.

11. Opzeggen van eerder gemaakte afspraken over natuurbehoud. De regering stopt met de plannen om belangrijke natuurgebieden met elkaar te verbinden.

12. Hogere huren, lagere huurtoeslag. Op de huurtoeslag wordt de komende jaren 176 miljoen bezuinigd, terwijl de huren in populaire gebieden fors extra omhoog gaan, tot wel 123 euro per maand.

13. Opnieuw agenten en militairen naar Afghanistan. Om Amerika een plezier te doen steunt het kabinet een corrupt regime zonder uitzicht op werkelijke verbeteringen voor de Afghanen.

14. Nog meer marktwerking in de zorg. Ziekenhuizen mogen nu winst uitkeren aan investeerders. In plaats van de doorgeschoten commercie terug te dringen, stimuleert het kabinet die juist.

15. Korten van de uitkering voor Wajongers. Veel jong gehandicapten raken hun uitkering kwijt en komen ook niet in aanmerking voor bijstand. Ze worden afhankelijk van hun ouders.

16. Verhogen van de BTW op voedsel. Het kabinet wil de BTW op voedsel verhogen van 6 naar 19 procent. Met rampzalige gevolgen voor de koopkracht van de lage inkomens.

17. Inkrimpen van het basispakket van de zorgverzekering. Geen hulp meer bij stoppen met roken, veel meer zelf betalen voor fysiotherapie, 'aandoeningen met een kleine ziektelast' uit het pakket en meer verslechteringen.

18. Een nieuwe kerncentrale. Nederland heeft een overcapaciteit aan elektriciteit en na Japen weet iedereen weer hoe het zit met kernenergie. Toch wil het kabinet een nieuwe atoomcentrale bouwen.

19. Verhogen van de AOW-leeftijd. Zonder fatsoenlijke regeling voor mensen met een zwaar beroep en een laag inkomen, en met veel onzekerheid over de hoogte van het pensioen.

U bent hier