h

SP het jasje van deze begroting zit erg strak

10 november 2011

SP het jasje van deze begroting zit erg strak

Goirle -“Het jasje van deze begroting zit erg strak en de schoenen knellen op de verkeerde plek, dat beloofd pijnlijke blaren als we daarmee verder lopen”, zo begon Deborah Eikelenboom tijdens de behandeling van de Begroting 2012 in de raadsvergadering van 8 november jl. Het college laat volgens de SP weinig ruimte vrij voor sociaal beleid.

Met sociaal beleid bedoelt de partij de WMO en minimabeleid. Ze vrezen de bezuiniging van 250.000 euro op de WMO. Binnen die bezuiniging zit bijvoorbeeld de invoering van eigenbijdrages voor scootmobiels en woningaanpassingen. “De vraag om zorg en ondersteuning neemt toe en de WMO afbreken is daarom erg onverstandig. Dankzij de stapelbezuinigingen van dit kabinet worden ouderen, zieken en gehandicapten sowieso al flink gedupeerd, denk aan de uitstervende PGB's, nu doet de gemeente daar nog een schep bovenop. Alsof financiële barrières nog niet genoeg zijn, werpt het college nog een drempel op zelfredzaamheid..” Aldus Eikelenboom. Daarom diende SP samen met de PvdA een amendement in om 50.000 euro minder te bezuinigen op de WMO en dat geld wordt gehaald uit het verhogen van de onroerende zaken belasting. Deze haalde het echter niet.

Ook diende de SP een voorstel in tegen armoede. Want volgens de SP is Goirle een welvarende gemeente met veel sterke schouders en het potje voor de langdurigheidtoeslag heeft dit jaar een overschot. Daarom wil de partij meer mensen die al jaren rond moeten komen met heel weinig geld een steuntje geven, zeker in moeilijke tijden. De SP wil de langdurigheidtoeslag van 105 % naar 110% van het minimumloon. De langdurigheidtoeslag is een toeslag die mensen krijgen als ze langdurig niet rond kunnen komen, ideaal voor uitkeringgerechtigde, bijstandsgezinnen en werkende armen. Dit voorstel is unaniem aangenomen en overgenomen ondanks tegenstand college.

Verder vond de SP dat we zuinig moeten zijn op het groene karakter van ons dorp. Zo ligt het Molenpark er verwaarloosd bij, daarom wil de SP en Lijst Couwenberg dat het Molenpark in het voorjaar weer een goed onderhouden park is .Daartoe diende de SP een motie in. De SP wees het college op haar wil om in de toekomst een klimaatneutrale gemeente te zijn. De partij ziet een goede kans om de daken van gemeente gebouwen meer te benutten door ze met zonnepanelen in te richten “Daarmee sparen we het milieu, maar tegelijkertijd sparen we ook geld.” Zegt Eikelenboom. Ook hier diende de socialisten een motie voor in. Beiden moties zijn niet aangenomen.

Er wordt al jaren volgens de SP gesproken over betaalbare woningen en mondjes maat zien ze gelukkig wat verschuiving in het aanbod maar het moet meer. “Dit college heeft een groepje spijtoptanten ontdekt die dure woningen ambiëren. Als deze mensen een rondje door Goirle en Riel maken kunnen ze morgen een huis kopen en als dat te min voor ze is kunnen ze nog naar de goudkust van Oisterwijk en Haaren en de Blaak in Tilburg heeft ook voldoende aanbod voor hun smaak. Hoeveel keus hebben mensen met een laag inkomen om in een leuke groene omgeving te wonen, mensen die afhankelijk zijn van huursubsidie en met hun gezinnetje net buiten de stad willen wonen?” De SP wil meer betaalbare woningen , voor starters , gezinnen en ouderen. Hierop diende de partij een amendement die niet werd aangenomen.

Volgens de SP is sociale cohesie van essentieel belang in een gemeente die vergrijst. De SP pleit daarom voor voorzieningen in de buurt en het open houden van wijkcentra zoals de Wildacker en de Deel. “Veel oudere mensen hebben hier hun gezellige stek al jarenlang gevonden, dat moeten we niet gaan verkassen naar moderne bredescholen of verzorgingshuizen die andere prioriteiten hebben.” Aldus Eikelenboom.

De SP heeft nog een plaatjes weten vrij te maken voor de minima in het te strakke kostuum van de begroting voor 2012, helaas zat er meer niet in maar we zullen doorgaan voor een Sociaal en Groene gemeente.

U bent hier