h

SP Goirle bezorgd om grote operaties in de AWBZ

12 december 2012

SP Goirle bezorgd om grote operaties in de AWBZ

"De SP is niet blij met de overheveling van de begeleiding naar de gemeente. Het ontneemt het fundamentele recht op zorg, veel mensen in de zorg zal het hun baan kosten en er zal meer druk komen op de mantelzorgers. Het mag duidelijk zijn, de SP is tegen deze transitie maar wij begrijpen dat de gemeente er niet onder uit komt. Daarom moet het zo goed mogelijk uitgevoerd worden met de hoogst haalbare kwaliteit binnen het budget." Dat zei onze fractievoorzitter Deborah Eikelenboom tijdens behandeling van de keuzenota Begeleiding van AWBZ naar WMO in de raadsvergadering van 11 december jl.

Deze keuzenota geeft Goirle richting in haar nieuwe taak het begeleiden van mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap, bijvoorbeeld de dagbesteding voor dementerende ouderen. Goirle zal aan de hand van proefprojecten kijken hoe de zorg het beste geregeld kan worden. Deze taak krijgt de gemeente met een korting van 25 procent van het kabinet die het van de AWBZ naar de WMO overhevelt. Dit baart de SP zorgen want de gemeentes hebben al geldnood dus vreest de SP voor bezuinigingen. Door deze bezuinigingen heeft de gemeente meer vrijwilligers nodig. Eikelenboom: "Waar haal je die vandaan in deze maatschappij van tweeverdieners en werken tot je 67ste." Uit het advies van de WMO klankbordgroep aan het college blijkt dat 75 procent van de mensen de zorg niet op een andere manier kunnen krijgen. De SP vreest voor een verslechtering van de zorg.

Tijdens de raadsvergadering bleek dat Goirle een meevaller van ongeveer 1,3 miljoen heeft. Ons raadslid Arno de Laat ziet een lichtpuntje. "Ik vind het alleen wrang dat wij 250 duizend euro bezuinigd hebben op de WMO en toch veel geld overhouden. Daarom zullen wij tijdens behandeling van de jaarstukken van dit jaar met voorstellen komen om een deel van geld voor de WMO vrij te houden. Vooral nu er grote operaties als de transitie begeleiding voor de deur staan."

Eikelenboom vindt het belangrijk dat bij zo’n grootschalig project de WMO klankbordgroep meer wordt betrokken, misschien in de vorm van een WMO raad. "Deze raad moet een breed platform worden met mensen die betrokken zijn bij de zorg als cliënten, werknemers en zorg professionals, ervaringsdeskundige dus. Vooral nu er nieuwe doelgroepen en zorgaanbieders bij komen. Een breed platform geeft de burgers een megafoon, dit geeft het beleid ondersteuning en zorgt voor meer burgerparticipatie. Onlangs in het Politiekcafe in Riel was hier veel draagvlak voor." De raad vond het hier te vroeg voor. De SP vindt dit juist het goede moment vooral nu we een experimentele fase in gaan.

U bent hier