h

Zorg voor elkaar, houd de zorg in huis!

3 december 2012

Zorg voor elkaar, houd de zorg in huis!

In 2007 is de thuiszorg van de AWBZ naar de WMO gegaan en zo is thuiszorg de verantwoordelijkheid van gemeentes geworden, een verschuiving die gepaard ging met bezuinigingen, bijvoorbeeld door indicatie uren te halveren en thuiszorgmedewerkers te ontslaan die daarna als alphahulp voor minder loon aan de slag konden, of in vastdienstverband salaris moesten inleveren door functieverlaging.

Steeds vaker zien we dat gemeentes thuiszorg vervangen door alphahulpen. De alphahulp- constructie maakt van de hulpvrager een werkgever die daarmee, vaak onbewust , alle verantwoordelijkheid heeft voor een veilige werkomgeving. Onlangs is een hulpbehoevende man van 80 jaar door de rechter als werkgever aansprakelijk gesteld omdat zijn alphahulp van een trapje was gevallen.

Huisartsen constateren problemen daar waar patiënten van de ene op de andere dag met nieuwe alphahulpen te maken krijgen die bovendien het werk in de helft van de tijd moeten doen.

"Mijn oma van 93 is haar vaste thuiszorg kwijt. Alles moet bij haar op schouderhoogte staan, anders kan zij er niet meer bij. Het is moeilijk dat iedere keer weer aan vreemden uit te leggen. Laatst heeft ze drie dagen droog brood gegeten omdat de nieuwe alpha-hulp niet bekend was met de problemen van mijn oma"

En nu staan er opnieuw forse bezuinigingen te wachten in de thuiszorg, de begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging van ouderen, gehandicapten en zieken. De transitie AWBZ naar WMO is vooral de afbraak van de AWBZ.Als deze plannen van VVD/PvdA doorgaan zal dat bijna iedereen in Nederland direct of indirect raken. Tienduizenden vakkundige zorgmedewerkers zullen hun baan verliezen. Ouderen, gehandicapten en chronisch zieken komen zonder huishoudelijke zorg te zitten en verliezen hun zelfstandigheid omdat ze afhankelijk worden van buren en familie. Daarbij zullen kinderen niet ontzien worden als mantelzorgers, ook niet als het om een permanente situatie gaat.

Thuiszorg is meer dan schoonmaken alleen. De thuiszorgmedewerker is goed opgeleid en weet om te gaan met dementerende, psychische of terminale cliënten .Thuiszorgers zijn een vertrouwd gezicht voor cliënten waardoor eenzaamheid doorbroken kan worden. Een thuiszorgmedewerker bouwt een band op met de cliënt en houdt de conditie en omstandigheden van een cliënt goed in de gaten. Dankzij deze signalerende taak en tijdig ingrijpen kan opname in een verpleeghuis voorkomen worden. In de functieomschrijving van thuiszorg is vastgesteld dat het takenpakket verder gaat dan huishoudelijke zorg.

Dankzij twee SP wetten van de hand van Agnes kant en Renske Leijten kunnen gemeentes kiezen voor goede thuiszorgorganisaties. De eerste wet regelt dat de gemeenteraad het tarief van de thuiszorg vast stelt en er een basistarief thuiszorg is .Een onderzoek uitgevoerd door de vakbonden in samenwerking met PriceWaterhouse Coopers toont aan dat 24,50 Euro een reëel thuiszorgtarief is. De tweede wet bepaalt dat thuiszorg niet onder Europese aanbesteding valt omdat het bij thuiszorg niet om commerciële diensten gaat maar om diensten van maatschappelijk nut. Dit geeft gemeentes de ruimte om te gaan voor kwaliteit.

De nieuwe bezuinigingsplannen zullen leiden tot 75% minder budget voor huishoudelijke verzorging. Persoonlijke verzorging zoals hulp bij het wassen, aankleden of eten, worden alleen nog vergoed bij langdurige zorg van langer dan 6 maanden, bij kortdurende zorg van minder dan 6 maanden zal men zich moeten wenden tot buren of familie. Wondverzorging en medicatietoediening gaan via de zorgverzekering.

Gemeentes willen een integraalbeleid gaan voeren om maatwerk aan te bieden, mooie woorden voor slechte plannen want met maatwerk wordt bedoeld dat er mogelijk nog minder zorg geboden wordt en dat de kwaliteit ondergeschikt zal zijn. Gemeentes willen geen tussenschotten meer tussen sociale werkplaatsen, de WMO en de WW , dat geeft ruimte voor de invoering van een wederdienstplicht waardoor mensen met een SW indicatie of uitkering zorgtaken kunnen doen. Ongediplomeerd en wie weet ongemotiveerd. Gemeentes krijgen optimale beleidsvrijheid waardoor het recht op zorg vervalt en er grote verschillen per gemeente zullen ontstaan. Er zijn al signalen dat een grote thuiszorgorganisatie alleen nog maar medewerkers in dienst neemt met een indicatie SW -Sociale Werkvoorziening -.

Door de normverhoging voor intramurale zorg - beschermd wonen in een verpleeghuis - zullen meer mensen thuis moeten blijven wonen ook als dat door de ernst van de problemen niet gewenst is. Er zullen veel extra mantelzorgers nodig zijn en dat terwijl werkende gezinnen nu al klagen over gebrek aan tijd. Het verhogen van de AOW leeftijd zorgt voor minder mantelzorgers bij oudere echtparen.

Het wegbezuinigen van de dagbesteding zal tot onverantwoorde situaties leiden en de druk op mantelzorgers verder vergroten. De dagbesteding biedt nu nog plaats aan dementen en mensen met psychische problemen die onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen, omgaan met deze mensen vraagt om deskundige begeleiding en niet om vrijwilligers die het goed bedoelen maar geen idee hebben met wat voor mensen zij te doen hebben. De dagbesteding is een prima middel om mensen langer thuis te laten wonen en mantelzorgers wat lucht te geven. Zonder dagbesteding en een hoge drempel voor intramurale zorg zullen kwetsbare mensen tussen wal en schip raken. Een keihard afbraakbeleid gesteund door de PvdA - nu doen ze het weer -

De SP roept iedereen op om in verzet te komen tegen de afbraak van de zorg, ook doen we een dringend beroep op medici die vanuit hun beroepsethiek de gevolgen kunnen overzien. Het kabinet VVD/PvdA benadert zorg vanuit het idee dat zorg een last is waarbij gehandicapten, zieken en ouderen uitsluitend als kostenpost worden gezien en niet als mensen die jarenlang hun steentje hebben bijgedragen aan onze samenleving. De voorstellen zullen in maart 2013 in de kamer worden behandeld en voor die tijd willen we ons protest laten horen op het Malieveld in Den Haag en duidelijk maken dat zorg een recht is en een vorm van beschaving.

Lees ook het artikel in het Nederlands Dagblad van 26 november 2012 van André den Exter, docent Gezondheidsrecht Erasmus Universiteit en Renske Leijten, 2e Kamerlid SP op alternatief voor AWBZ is afbraak .

Werk jij in de thuiszorg of voel je je betrokken bij de thuiszorg en wil je samen met ons een vuist maken tegen de afbraak van de zorg , meld je aan via onze email o.v.v. Thuiszorg , dan houden we je op de hoogte van onze acties.

U bent hier