h

SPreekuur op straat: Grote zorgen om de zorg en meer betaalbare woningen in Goirle

21 oktober 2013

SPreekuur op straat: Grote zorgen om de zorg en meer betaalbare woningen in Goirle

Op zaterdag 19 oktober stonden we met de tomatensoepexpress in het centrum van Goirle voor het spreekuur op straat. Met een heerlijk herfst zonnetje was het aangenaam vertoeven en met een kopje soep in de hand gingen we met mensen in gesprek over het wel en wee in Goirle of daar buiten. Soep op straat was nog wel wat onwennig voor veel mensen maar een praatje over de politiek dat ging een stuk gemakkelijker.

Mensen hebben het vertrouwen in het kabinet verloren. Verlies van koopkracht en de afbraak van de zorg baart veel mensen zorgen. Zo merkte een oudere mevrouw op: "Iedereen krijgt  tegenwoordig een prijskaartje opgeplakt of je nu hoogbejaard, MS-patiënt of autist bent. Mensen worden schuldgevoelens aangepraat als ze zorg nodig hebben maar andersom voelt niemand zich schuldig als we mensen niet de zorg geven die ze nodig hebben. Het zal mijn tijd wel duren maar ik maak mij zorgen om mijn kinderen en kleinkinderen die in zo'n egoïstische wereld verder moeten".

Meer mensen hadden kritiek op de forse bezuinigingen op zorg. Rutte II wil 5,7 miljard bezuinigen op de zorg, waarvan 3,5 miljard op de langdurige zorg. Veel verzorgingsinstellingen zullen hun deuren moeten sluiten. Een echtpaar vertelt: "Wij kunnen nog goed uit de voeten maar zijn op een leeftijd dat dat morgen anders kan zijn. Inwonen bij de kinderen dat willen we niet want die zijn druk met werken en hun gezinnetje maar de regering wil veel verzorgingshuizen sluiten en het recht op dagopvang afschaffen. Nu willen ze in Goirle een luxe verzorgingsresort gaan bouwen met huurprijzen van 800 euro en hoger. Dat kunnen wij nooit betalen. Wat moeten we dan?"

Even later vraagt iemand om meer betaalbare huurwoningen en een beetje meer variatie. "Er worden te veel  appartementen gebouwd laten ze meer patiowoningen bouwen en dan niet te duur. Het is te veel gericht op 2 verdieners maar AOW'ers, alleenstaanden en starters willen een betaalbare huurwoning en die vind je nauwelijks in Goirle". Weer een ander vindt het schandalig dat Leijstromen zoveel huurwoningen in de verkoop zet. “Schoenmaker blijf bij je leest”.

Er waren ook positieve reacties, zo kregen we te horen dat bewoners goed betrokken worden bij de herinrichting van straten en dat wordt gewaardeerd. En ondanks klachten over kleine en grote zaken zijn veel mensen best tevreden over het leven in Goirle.

We danken iedereen die zijn verhaal met ons heeft willen delen en de complimentjes die we kregen voor de lekkere tomatensoep.

Omdat veel mensen zich zorgen maken over de bezuinigingen in de zorg en het sluiten van verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicapten, verwijzen we naar de website www.wijzijndezorg.nl. Daar kunt u de petitie tekenen.

Reactie toevoegen

U bent hier