h

Stilte voor de verkiezingen

7 november 2013

Stilte voor de verkiezingen

De laatste begrotingsvergadering van de huidige raad was afgelopen dinsdag geen vuurwerk. Het was stilte voor de storm dat gemeenteraadsverkiezingen heet. Het grootste punt voor de SP was de herinrichting van de raadszaal dat 170.000 euro gaat kosten dat leverde nog wel wat vuurwerk op.

De SP was tevreden over het begrotingsoverschot maar is wel bezorgd over de tekorten van de komende jaren. SP fractievoorzitter Deborah Eikelenboom was vooral bezorgd over de overhevelingen van zaken als ouderenzorg, begeleiding en jeugdzorg naar de gemeente waarbij ook een bezuiniging meegaat. Daarom ligt herinrichting van de raadszaal zwaar op de maag bij de socialisten. Eikelenboom: “Een herinrichting van de raadszaal van 170.000 euro is ongepast met bezuinigingen op verenigingen en zieke en gehandicapten in deze moeilijke tijden.” Daarom diende de SP twee amendementen om deze investering te minderen of niet te doen. Deze twee voorstellen haalden geen meerderheid. Een ander voorstel van de fracties van de PvdA en de PAG om de investering niet te doen tot dat de werkgroep, dat over de herinrichting van raadszaal gaat, een besluit neemt. In deze werkgroep zitten de fractievoorzitters daarom gaat Eikelenboom in deze gespreken pleiten voor een zo laag mogelijk bedrag.

Verder had de SP een amendement van Lijst Couwenberg meeondertekend om de hondenbelasting af te schaffen. “Wij als SP hebben het altijd raar gevonden dat hondenbezitters een belasting betalen en bezitters van andere dieren niet. Paarden geven ook overlast maar hun poep past niet in de zakjes”, dat zei SP raadslid Arno de Laat. Volgens het raadslid was het oorspronkelijk een doelbelasting maar veertig procent van de hondenbelasting wordt gebruikt om de algemene reserves te vullen. Het CDA steunen het amendement ook maar dat leverde echter niet genoeg stemmen op.

Verder waren er geen grote onderwerpen aan de orde tijdens deze laatste begrotingsvergadering van de eerste raadsperiode van de SP. Normaal gesproken vinden er felle debatten plaats over het gemeentebeleid. De meeste partijen hielden hun kruid droog voor de komende verkiezingen, dan zullen de kruitvaten ontploffen en de stilte doorbreken.

Reactie toevoegen

U bent hier