h

“Zonder thuiszorg geen sociale contacten”

9 november 2013

“Zonder thuiszorg geen sociale contacten”

“Als Wilma er niet was dan zou ik geen sociale contacten onderhouden omdat het huis te vies is.” Dat zal gebeuren als Catharine geen thuiszorg meer krijgt van Wilma. Het kabinet is van plan om 40 procent van de ouderen, gehandicapten en chronisch zieken zoals Catharine geen huishoudelijke thuiszorg meer te geven. Daardoor verliezen 56.000 thuiszorgmedewerkers hun baan. Wilma en Catharine vertellen wat de thuiszorg voor hun leven betekend.

Op het eerste gezicht zie je niets aan Catharine maar ze heeft reuma. Ze mag niet meer dan een kilo tillen en moet op tijd rusten. Daardoor kan Catharine het huishouden niet alleen doen en krijgt ze hulp van Thebe medewerkster Wilma. Je zou kunnen zeggen dat het huishouden van Catharine door iedereen gedaan kan worden, zoals een familielid. Maar soms is het leven niet zo eenvoudig. Catharine: “Ik heb wel een zus maar die heeft al meer dan tien jaar voor mijn ouders gezorgd. Ik kan het niet maken als zij voor mij moet werken en zo misschien zelfs haar baan moet opzeggen.”

Wilma poetst niet alleen, haar werk bestaat uit meer. “Ik moet er op letten dat Catharine niet te veel doet. Als ze teveel doet, betaalt ze daar uiteindelijk haar tol voor.” Als Catharine zich met het huishouden te veel inspant kan ze haar hobby jazzballet niet meer uitvoeren. Ook de dokter of fysiotherapeut bezoeken wordt moeilijk, waardoor haar beperking erger wordt. Wilma is opgeleid tot volwaardig thuiszorg medewerkster, ze zorgt niet alleen voor het huis maar ze let ook op de gezondheid van Catharine. “Ik kan door mijn opleiding zien hoe het met mensen gaat. Als ik zie dat Catharine pijn heeft dan weet wat ik moet doen. Ik geef haar dan meer aandacht en zorg, dat ziet iemand die alleen komt poetsen niet.”

Thebe had het idee om de thuiszorgmedewerkers te korten op hun loon. Als daardoor Wilma haar werk behoudt, dan accepteert ze dat toch niet. “Daar ben ik dan kei hard in. Dan zit ik op het niveau van een schoonmaker. Daar is mijn werk te moeilijk voor. Ik kom ook bij dementerende en verslaafde daar kun je niet alleen stofzuigen, ik moet constant op ze letten.” Volgens Wilma kunnen ze beter met bezuinigingen kijken naar de directeuren van thuiszorgorganisaties die soms wel vijf ton per jaar verdienen. “Het geld moet naar de daadwerkelijke zorg gaan en dat zijn wij. Het werk van een directeur wordt qua inkomen zwaar overschat.”

Catharine is de thuiszorg en Wilma heel dankbaar. Samen hebben ze haar leven weer op de rails gekregen. “Voor Wilma was mijn huis te vies om mensen te ontvangen en zat ik in een sociaal isolement. De thuiszorg is een organisatie voor het leven. Ze geven mij kracht en structuur om zaken te ondernemen en mij op de been te houden.”

Catharine denkt er nog niet aan dat ze Wilma misschien als hulp verliest. “Daar denk ik niet aan dat is slecht voor je geestelijke gezondheid.”Catharine kan Wilma als steun verliezen maar Wilma haar baan. “Daar moet ik niet aan denken, dan verlies ik  mijn dankbare baan, die ik met liefde en plezier doe.”

Wil je dat mensen zoals Catharine thuiszorg houden en thuiszorgmedewerkers zoals Wilma blijven werken, teken dan op www.strijdvoorthuiszorg.nl de petitie of kijk op http://www.wijzijndezorg.nl/. De SP steunt deze actie omdat je niet moet bezuinigen op thuiszorg als je mensen langer thuis wilt laten wonen. Thuiszorg geeft mensen meer zelfstandigheid en ontlast de mantelzorgers.

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier