h

“Een sociaal geluid blijft hard nodig in Goirle”

2 maart 2014

“Een sociaal geluid blijft hard nodig in Goirle”

Gemeenten krijgen er belangrijke taken bij om uit te voeren: jeugdzorg, gehandicaptenzorg, dagbesteding, werk voor mensen met een beperking. Dat maakt een sterkere SP harder nodig dan ooit. Strijdbaar voert Deborah Eikelenboom de SP-lijst aan bij de gemeenteraadsverkiezingen in Goirle.

Hoe kijk je aan tegen die nieuwe zorgtaken voor de gemeente?

“Wij hebben altijd gezegd dat zorg dichtbij mensen geregeld moet worden, minder bureaucratie en minder management. De wijkverpleegster terug in de buurt en meer samenwerking in de jeugdzorg. Deze ideeën worden breed gedragen door het gemeentebestuur en gemeenteraad. Maar het grote probleem is dat het kabinet van VVD en PvdA weltaken overdraagt aan de gemeenten maar niet het geld erbij geeft om ze goed uit te kunnen voeren. Mooie woorden als 'participatie' verbloemen dat het gaat om snoei harde bezuinigingen. Ook in Goirle horen we dat liberale geluid van inzetten op eigen kracht van de burgers. Het staat eigenlijk voor: zoek het zelf maar uit! Deskundigheid en specialistische zorg worden verruild voor vrijwilligers en mantelzorgers. Kwetsbare mensen worden weer afhankelijk gemaakt van buren en familie, dat is terug in de tijd.”

Elkaar helpen is toch mooi?

“Zeker, maar dat doen we al. Heel veel mensen zijn actief als vrijwilliger en mantelzorger en uit veel onderzoeken blijkt dat veel mantelzorgers al overbelast zijn. Landelijk SP-onderzoek onder huisartsen leverde als conclusie op dat de hulp aan ouderen vaak onder de maat is en dat het irreëel is om mantelzorgers nog meer te belasten. We doen mantelzorgers echt te kort door te stellen dat we te weinig voor elkaar doen. Toch wil het college de druk op mantelzorgers verzwaren. En dat is alles behalve sociaal. Als SP waren we de enige partij in Goirle die handtekeningen verzamelden tegen bezuinigingen in de thuiszorg en we waren ook als enige partij uit Goirle aanwezig bij de grote landelijke demonstraties. Samen een vuist maken is zinvol gebleken want er wordt nu minder bezuinigd op de thuiszorg maar nog altijd te veel. Wethouders moeten aan de bel trekken.”

Hoe wil de SP deze bezuinigingen van het kabinet opvangen?

“De gemeenten mogen het geld voor zorg, wat dus te weinig is, ook aan andere zaken uitgeven. Wij vinden dat dat niet kan. Het geld voor zorg moet ook echt gaan naar de mensen voor wie het bedoelt is. Niet bezuinigen op kwetsbare mensen om het geld in andere potjes te stoppen maar staan voor kwaliteit. Dat wil dit college niet en daarom is een sociaal geluid in Goirle hard nodig.”

Wat wil de SP verder doen voor Goirle?

“Grond wordt gebruikt om geld te generen bijvoorbeeld in De bocht waar een zorgresort komt met huren van 2150 per maand of meer. Dit zijn woningen voor mensen met veel geld terwijl er veel vraag is naar goedkope woningen. We moeten daarom bouwen naar behoefte, bijvoorbeeld voor jongeren die een betaalbare woning zoeken. Daarmee helpen we niet alleen die jongeren een woning maar houden we ook jong bloed in onze gemeente. Veel ouderen zoeken naar kleinere en gelijkvloers woningen, ook daar moeten we voor bouwen. Er moet ook meer ruimte komen voor particuliere initiatieven om samen te bouwen of een woongroep te starten. Een ander belangrijk SP-punt is het in stand houden van voorzieningen en een bloeiend verenigingsleven, die kleur geven aan onze dorpen. Daarom stonden wij als SP op de bres voor het behoud van de Wildacker en de Deel. Buurthuizen die zo authentiek en laagdrempelig zijn, laten wij niet verloren gaan. Ons raadslid Arno de Laat heeft vurig gepleit voor een eerlijk subsidiebeleid voor de verenigingen. Nu is het alles of niets. Een bloeiend verenigingsleven zorgt voor dynamiek in de samenleving. Daarom kunnen verenigingen blijven rekenen op steun van de SP. De slagroom op de taart van onze standpunten zijn: Grotere terrassen, sport en spel voorzieningen voor jong en oud zoals groene speelplekken en een trimbaan, en eindelijk weer een kiosk in het dorp op het Kloosterplein voor evenementen.”

 
 

Reactie toevoegen

U bent hier