h

Coalitie van handje klap negeert de keus van de kiezer

13 april 2014

Coalitie van handje klap negeert de keus van de kiezer

Goirle heeft een nieuwe coalitie met PAG, CDA, VVD en PvdA maar zonder de grootste partij Lijst Riel Goirle en zonder de grootste winnaar de SP.

Het is teleurstellend dat we als grootste winnaar geen kans hebben gekregen op collegedeelname. Wij hebben ons altijd constructief opgesteld en geen enkele partij op voorhand uitgesloten, zelfs de VVD niet die tijdens de campagne liet weten dat de VVD wel degelijk voor sociaal beleid zou staan. Diverse opties tot coalitievorming lagen open en in het belang van de democratie was het goed geweest om met open mind te gaan onderhandelen.

Gebruikelijk is dat de grootste partij initiatief neemt voor een verkenningsronde maar PAG doorbrak deze traditie door een breed overleg met alle partijen te eisen en zette LRG zelfs onder druk met de woorden als jullie het niet organiseren dan doen wij dat.

Maar het was nota bene PAG zelf die het brede overleg niet respecteerde en enkele dagen eerder al met CDA, VVD en PVDA in overleg ging. Dat onderonsje kwam de sfeer van open en eerlijk onderhandelen niet ten goede. Onze fractievoorzitter Deborah Eikelenboom heeft daarom opheldering gevraagd maar het 4-tal ontkende dat er al een coalitie op handen zou zijn. Wel zouden ze met elkaar in gesprek blijven.

Als SP wilden we graag bestuursverantwoordelijkheid nemen en in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen hebben we dat in informele gesprekken al duidelijk gemaakt en ook in het interview in het GB. Tijdens het brede overleg met alle partijen aan tafel hebben we die wens nog eens stevig herhaald, te meer omdat het BD schreef dat de SP voor de oppositie koos hetgeen op een misverstand berustte.

Als SP hebben we voorgesteld een coalitie te onderzoeken met de 4 grootste partijen (LRG,PAG, CDA, SP) of de 4 winnaars (PAG, CDA, SP, VVD). Deze opties boden een goede verhouding tussen links en rechts en deden recht aan de verkiezingsuitslag. Maar de wens van de kiezer is in het hele proces ondergeschikt gebleven en onze voorstellen werden niet opgepakt.

Afgesproken werd dat LRG toch de gebruikelijke verkenningsronde zou doen. En PAG nodigde ons alsnog uit voor een gesprek samen met de PVDA.

Dat gesprek verliep dermate positief op onderwerpen als zorg, betaalbaar wonen, duurzaamheid en behoud van het sociaal/culturele kapitaal, dat PAG zich uitsprak voor een linkse coalitie met PVDA en SP. De 4e coalitiepartner zou gezocht worden bij het CDA of de VVD. Maar naar verwacht was een linkse coalitie onbespreekbaar voor de VVD. En het CDA hield afstand met de woorden "Het is niet onze eerste keus". PAG en PVDA hadden toen een doorbraak op links kunnen forceren door de VVD niet langer als coalitiepartner te omarmen en zodoende meer druk op het CDA uit te oefenen. Maar helaas verkozen onze linkse opponenten de VVD boven de SP.

Ook het gesprek tussen LRG en SP verliep positief, wederzijdse sympathie was voelbaar en inhoudelijk wisten we elkaar te vinden op belangrijke thema's. LRG wilde graag verder met de huidige coalitie (LRG, CDA en VVD) maar zag ruimte voor uitbreiding met links. De optie met de SP was het waard om verder uit te onderhandelen, echter het waren opnieuw VVD en CDA die de deur op slot hielden. Die afwijzende houding was ook voelbaar tijdens informele ontmoetingen en duidelijk was dat de VVD en CDA geen zin hadden in een coalitie met de SP. Zo kwam een coalitie van PAG, CDA, VVD en PVDA dichterbij.

De laatste poging van LRG om de oude coalitie te redden met uitbreiding van PAG bleek eveneens niet vruchtbaar en strandde op de wethouderskandidaat van LRG. Daarmee was de weg vrij voor het 4-tal dat van begin af aan voorkeur had voor een coalitie van PAG, CDA, VVD en PVDA.

De verkiezingen van 19 maart hebben laten zien dat Nederland klaar is met de VVD en PVDA. In Goirle hebben deze partijen weliswaar niet verloren maar het toeval wil dat beide partijen hun voordeel deden met de restzetels die hun toekwamen. Desondanks eindigden VVD en PVDA bij de laatste 3. Het is onterecht dat deze partijen als onmisbaar worden gezien in een coalitie. Dat is niet wat de kiezer heeft bedoeld. Onze zorg is dat het vertrouwen in de politiek nog verder af zal nemen als de verkiezingsuitslag er niet toe doet. In Goirle worden collegestoelen gereserveerd voor de VVD en PvdA terwijl de grootste partij en de grootste winnaar buitenspel worden gezet. Zo gaan we het vertrouwen van de kiezer niet herstellen.

De SP betreurt het dat PAG de onderhandelingen een wrange smaak heeft gegeven nog voor dat deze begonnen waren. Van een partij die staat voor bestuurlijke vernieuwingen hadden we meer transparantie verwacht. En we zijn teleurgesteld in de starre houding van VVD en CDA die tijdens de campagne maar wat graag lieten horen dat ook zij zich sterk wilden maken voor standpunten waarmee de SP zich profileerde. Door alle opties dicht te timmeren bleef er maar 1 optie over en dat was de optie die voor de onderhandelingen al besproken was.

Ondanks de teleurstelling zullen we zonder rancune oppositie voeren. We zitten in de raad voor het belang van onze kiezers en niet om treiterspelletjes te spelen. Goede voorstellen van het College kunnen op onze steun rekenen, maar we zullen wel kritisch naar de voorstellen kijken want we weten ondertussen dat mooie woorden in de politiek een dubbele bodem kunnen hebben.

We voelen ons in de oppositie gesteund door de verwachting dat de SP in Tilburg in het College komt en daardoor regionaal haar invloed kan laten gelden voor alle nieuwe zorgtaken die de gemeenten in 2015 krijgen.

En wij zijn nog steeds ontzettend blij met onze 3 zetels in de raad. Dank aan alle kiezers die op ons gestemd hebben. De komende 4 jaar gaan wij ons 100% inzetten voor een 100% sociaal Goirle en Riel.

Reactie toevoegen

U bent hier