h

B&W en minima genoten van lunch

26 mei 2015

B&W en minima genoten van lunch

Een lunch tussen het college van burgemeester en wethouders en de minima heeft de kijk op de wereld van beiden verbreed. De lunch heeft de SP tijdens de veiling van de Glazen Huis actie gewonnen. De opzet was om mensen in een minimapositie in contact te brengen met het college.

Het thema ongelijkheid kwam aan bod. Het ging er over dat de een alles heeft en de ander werkelijk niet. Dit was zichtbaar een gevoelig onderwerp voor de burgemeester omdat er meer achterstand is in Goirle dan gedacht. Dat een minimapositie voor iedereen op de loer ligt bleek toen een aanwezige aangaf een opleiding te hebben en zich met ondersteuning en financieel advies bezig houdt. Zij houdt zich met verschillende situaties bezig als het met bijstand te maken heeft. Zo zie je dat armoede ons allemaal raakt. Ongeacht je opleiding, in deze maatschappij sta je in een ogenblik in een moeilijke situatie.

Het mag ook duidelijk zijn dat er veel druk op deze mensen ligt. Denk daarbij aan hoe de week rond te komen, of de huur betaald kan worden en of er genoeg eten is voor je kind, wie je amper kleding kan geven. Gelukkig is er ook een kleding bank in Tilburg. Een belangrijk punt is dat mensen die moeilijk rond komen zich minderwaardig kunnen voelen of zelfs met een schuldgevoel rondlopen. Gelukkig was dat niet bij al onze gasten zo.

Verder vertelde wethouder Sperber over de voedselbank in Tilburg en dat er in Goirle een proefproject Potpourri in wijkcentrum De Deel gedraaid wordt door vrijwilligers om warme maaltijden te serveren voor €5,50 per persoon. De wethouder vond het een mooie ontwikkeling en was benieuwd wat er verder uit zou komen in de toekomst. Toch is het gevraagde bedrag onbetaalbaar voor mensen die echt in de armoede leven, voor deze mensen wordt een oplossing gezocht.

Ook werden er andere onderwerpen aangesneden. Bijvoorbeeld een vraag over verpaupering van de buurt door drugsdeals en vernielingen. Burgemeester Rijsdorp luisterde aandachtig en gaf direct aan dat dit met de wijkagent opgepakt moet worden om te proberen dit op te lossen. Het is goed te zien dat er alles aan gedaan wordt om tegen te gaan dat er achterstandswijken in Goirle zijn.

Verder is het niet onbelangrijk dat het eten uit de kunst was. Er was zalm met asperges en fijne soesjes van goede kwaliteit. Het college heeft een heldere blik op de situatie gekregen, vandaar dat ze met de minima in gesprek gaan.

Reacties

zeer goed omschreven, duidilijk,helder verfrissend goed inzet van sp goirle

Reactie toevoegen

U bent hier