h

Arno de Laat verlaat SP Goirle

31 oktober 2017

Arno de Laat verlaat SP Goirle

Per 1 november 2017 sluit Arno de Laat zich aan bij Lijst Couwenberg om verder te gaan als Arbeiderspartij, na 12,5 jaar goede inzet voor SP Goirle. Daarbij verlaat hij de SP. De reden hiervoor is problemen die zijn ontstaan met de afdrachtregeling. De Laat benadrukt zelf dat het niet vanwege de lokale samenwerking is. Dat benadrukt de SP ook.

“Wij zijn blij dat het niets met lokale afdeling van doen heeft. Dat neemt niet weg dat wij Arno’s besluit betreuren. We hebben lief en leed meegemaakt de afgelopen 12,5 jaar als lokale SP. Het doet pijn maar wij gaan als vrienden uit elkaar,” zegt afdelingsvoorzitter Jan van den Brekel.

“Ook wij waren op de hoogte en betreuren het. De samenwerking was goed en Arno is een expert op duurzaamheid, ruimte en verkeer. We haalden samen ook successen, kijk naar de Tilburgse weg, Bakertand onlangs in de raad. Dat zullen we missen. We wensen hem succes, toch met een beetje pijn”, aldus de fractie van de SP.

De samenwerking met de Laat is altijd goed geweest en het is jammer dat hij zich niet meer in wil zetten voor de SP. De Laat was uitgenodigd om zich weer verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Hij besloot eerder dit jaar al om zich niet te kandideren voor de SP omdat hij niet volledig achter de afdracht staat. De partij en ook de overige raadsleden staan nog steeds achter de regeling en hebben geen problemen.

Lidmaatschap van een lokale partij is niet te combineren met SP lidmaatschap binnen een afdeling met een SP fractie. De beslissing van de Laat om na 1 november niet voor de SP in de raad te zitten was daarom vooraf bekend. De concept lijst en programma worden door de leden vastgesteld in de algemene ledenvergadering in november.

De afdrachtregeling

Alle raadsleden van de gemeenteraad in Goirle ontvangen een netto vergoeding van 552 euro per maand, ook tijdens het zomerreces als er niet vergaderd wordt.  SP-raadsleden dragen een groot deel van die vergoeding af aan de partij. In Goirle betekent dat SP- raadsleden een netto vergoeding overhouden van 138 euro per maand.

De gehele raadsvergoeding wordt uiteraard opgeteld bij de andere inkomsten van een raadslid. Indien een raadslid weinig inkomen heeft uit arbeid of helemaal geen inkomen heeft uit arbeid, kan het bedrag van de gehele raadsvergoeding invloed hebben op bijvoorbeeld een uitkering, huur- of zorgtoeslag. In zo’n geval compenseert de landelijke SP dat financiële verlies. SP raadsleden dragen een deel van hun raadsvergoeding af uit solidariteit. De partij investeert dat geld in opleidingen. Zo kunnen alle SP-leden gratis cursussen volgen waarbij zij zelfs maaltijden en reiskosten vergoed krijgen. De SP creëert zo kansen voor al haar leden om zich te ontwikkelen op het politieke vlak.

U bent hier