h

Nieuwe coalitie en de SP heeft zich hervonden in de oppositie

25 mei 2018

Nieuwe coalitie en de SP heeft zich hervonden in de oppositie

Goirle heeft een nieuwe coalitie van LRG, CDA, VVD en PAG, 23 mei jl. stemde de raad in met het akkoord en de nieuwe wethouders formatie, die groeit van 3 naar 3,6 fte. Voor de SP was dat te veel van het goede en vond dat er te weinig aandacht gaat naar zorg, mantelzorg en armoede. 

De oppositie had zeven verbeteringsvoorstellen gedaan, waarvan een is overgenomen. Om groenere daken en straten in onze gemeente te realiseren.  Een co2 neutrale gemeente in 2050 gaan ze niet doen, het zou te veel geld kosten. Het oppositie voorstel om een hoger mantelzorg compliment en een steunpunt werd cosmetisch verbeterd door meerdere keren het woord mantelzorg te gebruiken. Het voorstel voor het compenseren van eigen risico werd inkomenspolitiek genoemd door de coalitie. SP raadslid Stijn van den Brekel: “Ik wil het best genuanceerder neer zetten door geen inkomens en financiering te noemen. Ik heb een voorstel achter de hand.” De PAG had dit belooft bij de verkiezingen maar vergat dit bij de onderhandelingen met LRG, CDA en de VVD. Mark van Oosterwijk (PAG) stelde voor om samen met de SP een voorstel te maken, dat zegde de SP toe.

Het heikelste punt was de formatie uitbreiding wat de gemeenschap een ton per jaar kost. De PvdA dienden samen met de SP en de Arbeiderspartij een voorstel in om het bij het oude te laten. SP raadslid Deborah Eikelenboom: “Het college is wel goed voor haar zelf maar laat het bij de gemeenschap vaak afweten. Kijk naar voorstellen tegen armoede.” Daarnaast zijn er grote gemeente met minder fte’s zoals Gilze en Rijen, zegt Stijn van den Brekel. De nieuwe coalitie wil het doen vanwege hogere ambities. De SP denkt dat het komt omdat er vier partijen in de coalitie zitten en niemand voor minder wilden.

De SP hoopt ondanks haar tegen stem op een goede samenwerking. De oppositie heeft elkaar gevonden maar het moet nog groeien.

Reactie toevoegen

U bent hier