h

Bestrijding eikenprocessierups Goirle

30 juli 2018

Bestrijding eikenprocessierups Goirle

De SP kreeg van een aantal mensen vragen of klachten over de aanwezigheid van de eikenprocessierupsen bijvoorbeeld bij het Belslijntje en het Molenpark. De SP heeft direct de  gemeente gebeld en gevraagd naar het beleid van de gemeente.

De enorme en lange hitte heeft de bestrijding verstoort geeft de gemeente aan. “De ontwikkeling van de rups is onderschat door de snelle verandering van het weer en we vrezen dat ook de bladbespuiting voor een groot deel geen effect heeft gehad. Het weer was tijdens de bespuiting vochtig/regenachtig en vrij kort daarna héél zonnig. Omdat het weer op het moment van bespuiten heel gunstig moet zijn, is er een deel verregend. Het middel moet aan het blad blijven kleven tot dat het gegeten wordt.” Door de hitte is het gunstig voor de processievlinder om zich te voortplanten.

De gemeente geeft de voorkeur om de rups aan te pakken dicht bij huizen, omdat de mensen er daar meer last van kunnen krijgen. Dus een fietspad langs de natuur zoals het Belslijntje waar af en toe mensen langs fietsen, heeft dan niet de voorkeur. 
Het argument dat de behandeling met het gif ook dagvlinders kan doden is voor de SP van belang dat er voorzichtigheid nodig is bij de aanpak. Ook gezien de insectensterfte dat ingrijpende gevolgen heeft op de natuur en milieu. Heeft bestrijding in de natuur  ook niet van SP de voorkeur. 

Hoe de insectensterfte aan te pakken wil de SP met de raad en deskundige bespreken. Ook hoe we biodiversiteit kunnen versterken. Gezien de bestrijding van de rupsen zien we dat het leeft bij de gemeente.

Als u nog vragen heeft of interesse in de SP mail of bel ons goirle.sp.nl of 013 5342970.
SP Goirle

Reactie toevoegen

U bent hier