h

Raad Goirle neemt motie Kinderpardon aan

28 september 2018

Raad Goirle neemt motie Kinderpardon aan

Tijdens de raadsvergadering van 25 september is een motie van SP, CDA, D66, PvdA en Arbeiderspartij voor een kinderpardon unaniem aangenomen. De rest van de raad volgde na een debat en een schorsing.

SP-raadslid Deborah Eikelenboom vertelde dat kinderen sneller hechten aan de Nederlandse identiteit en samenleving dan volwassen. Na vijf jaar terugsturen geeft psychische schade aan kinderen. “Het VN-kinderverdrag pleit ervoor om kinderen na vijf jaar niet weg te sturen. Wij pleiten in deze motie dat de rechten van kinderen wel worden nageleefd en de belangen van kinderen voorop staan.”

In de motie werd opgeroepen om via de COA gegevens te verstreken aan Vluchtelingenwerk en de werkgroep opvang statushouders Goirle (WOS) zodat gezinnen actief geïnformeerd worden. Lijst Riel Goirle (LRG) vindt de privacy belangrijk en wil niet op de stoel van de rechter zitten. “Dat schaadt ons rechtssysteem en democratisch bestel,” aldus raadslid Franssen. VVD-raadslid Vissers: “Uiteraard moet er een oplossing komen voor de schrijnende situaties. Maar het tweede punt is een taak van de landelijke overheid en de procedure moet korter. Nu vinden we discretionaire bevoegdheid van de staatsecretaris voldoende.” De PAG ziet ook die haken en ogen aan de motie maar steunt het. Raadslid van Neerven: “Wij hebben gekozen om met ons hart te beslissen en steunen het van harte”.

De kritische kanttekeningen had CDA-raadslid Sperber ook. “De trias politica kun je ook op een andere manier benaderen. Dan denken dat je arrogant bent en op de stoel van de rechter zit. De rechter voert de wetten uit en de kamer maakt de wetten. Dat is het democratisch principe dat wordt gevoed van onderaf.” Raadslid Verhoecen LRG vraagt om het eerste punt te verwijderen omdat het wettelijk niet klopt.

De ondertekenaars hebben na een schorsing de motie aangepast om de betreffende gezinnen actief te informeren over de procedure. Daarmee kon de raad unaniem motie aannemen.

Reactie toevoegen

U bent hier