h

23 mei bent u de baas

20 mei 2019

23 mei bent u de baas

Foto: SP

23 mei zijn de Europese verkiezingen, dan stemt u voor welke kant het met de EU op moet. De SP wil niet uit de EU  maar wil ook geen Europese superstaat. Wij zien wel de voordelen van de EU doordat wij al meer dan 60 jaar vrede en welzijn hebben in Europa. Het is echter sinds jaren 90 uit de hand gelopen, nu hebben multinationals en bestuurders met extreme salarissen de macht in Brussel. Het zal duidelijk zijn dat de SP de huidige EU afwijst. 

De EU moet zich niet bemoeien met onze zorg, pensioenen en openbaar vervoer.  Daarom moet er een unie van samenwerkende landen komen op grensoverschrijdende terreinen zoals klimaatverandering, vluchtelingenbeleid en belastingontduiking. Dat wil de SP vastleggen in een nieuw verdrag wat aan u wordt voorgelegd in een bindend referendum.

Door deze EU is de vrije interne markt een doel geworden waarbij de sociale rechten van werknemers ondergeschikt zijn aan bedrijven. De SP wil dat bedrijven werkvergunningen aanvragen als ze arbeidsmigranten nodig hebben. Zij zijn dan verplicht zorg te dragen voor gelijk loon, met betaling van dezelfde loonkosten en gelijke werkomstandigheden. Iedere werknemer in de EU heeft recht op een fatsoenlijk bestaan. Het is onwenselijk dat landen elkaar beconcurreren op lonen en lonen bewust laag houden. Er moeten op Europees niveau afspraken gemaakt worden over minimumlonen, Het huidig beleid leidt tot leegloop van sommige landen en ontworteling van gemeenschappen daar.

De SP wil een eind aan de vrije markt en dat lidstaten de mogelijkheid krijgen om bepaalde sectoren zoals zorg en openbaar vervoer weer in eigen hand te nemen. Het opheffen van de bus route in Goirle door de Hellen is een voorbeeld van dit beleid. Een bedrijf bepaalt en kijkt naar winstgevendheid in plaats van de leefbaarheid en samenleving.

Met u stem zorgt u ervoor dat een kandidaat zich vastbijt n in een onderwerp en kan zorgen voor een advies aan het Europees parlement. Met meer SP’ers kunnen wij ons inzetten voor deze speerpunten. Dus u stem telt. U bent 23 mei de baas niet Brussel!

Reactie toevoegen

U bent hier