h

Goirle begint bewustwording actie hout stook dankzij SP en PvdA motie.

4 juli 2021

Goirle begint bewustwording actie hout stook dankzij SP en PvdA motie.

De gemeenteraad heeft 29 juni jl. een voorstel van de SP en PvdA aangenomen voor een bewustwordingscampagne over hout stook. Doel is dat de gemeente communicatiemiddelen inzet om stokkers bewust te maken over hoe het verantwoorder te doen om schade aan de volksgezondheid te voorkomen.

SP-raadslid Stijn van den Brekel over het voorstel. “Stokkers zijn vaak niet bewust wat voor gevolgen hout stook heeft voor de gezondheid van andere en voor zichzelf. Daarom dient er een bewustwording actie te komen van de gevolgen en hoe het stoken verantwoorder te doen. Laten we met deze campagne een poging doen de overlast te minderen en gezondheid te verbeteren.” Het beleid van de gemeente nu is mensen die overlast ervaren van hout stook adviseren: Ga met uw buren in gesprek, slaagt dat niet bieden wij mediatie aan.’  Van den Brekel: “Zo’n escalatie kan voorkomen worden door een actieve bewustwording campagne.”

Raadslid Mark Verhoeven vroeg de SP hoe de motie moet uitgevoerd worden. Van den Brekel: “’Het is uiteraard aan het college. U kunt denken aan de bestaande communicatiemiddelen als Goirles belang, brief of digitaal.” Mede-indiener PvdA raadslid Pernell Criens vertelde dat de RIVM-materiaal heeft die gratis is en gebruikt kan worden.

De SP hield vorig jaar een meldpunt over overlast van hout stook, dit naar aanleiding van enkele meldingen. Op het meldpunt hebben 70 mensen gereageerd. Voornaamste klacht ging over gezondheidsklachten van de rook van hout stook. Wetenschappelijk is bewezen dat fijnstof uitstoot van hout stook de ontwikkeling van hart en longaandoeningen extra verhoogt bij mensen zowel bij omwonenden als de stoker zelf. Daarnaast blijkt dat houtkachels en haarden in particuliere huizen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 23 procent van de fijnstofuitstoot in de woonomgeving.

Reactie toevoegen

U bent hier